Magyarország szubjektív atlasza

Ma a Magyarország szubjektív atlasza című HVG kiadvány könyvbemutatóján jártam, egy kedves ismerősöm, Borsa Aliz invitálására, aki alkotóként és grafikusi minőségében is közreműködött az atlasz létrehozásában.

Subjective Atlas of Hungary - launch event

fotó: tace

Hogyan születtett a könyv? A Kitchen Budapest médialabor és Annelys de Vet holland tervező ötven fiatal alkotót hívott össze, hogy hazájukról képet alkossanak (a magyar kiadvány Hollandiát, Palesztínát, Szerbiát és Mexikót követi a szubjektív atlaszt készítők sorában). Folklorisztikus klisék helyett az alkotók lefegyverző, személyes, részvételre épülő történeteket mesélnek el, amelyek így, összefűzve, a mai magyar lélekre világítanak rá. Ezek a szokatlan történetek együtt fejezik ki mindazt, hogy a kulturális identitás folyamatos mozgásban van, azt mindig szempontok sokasága befolyásolja és ezért definíciószerűen multikulturális.

What do you see?

Mit látsz? (Polányi Petra)

Wine Spitzer

Fröccs (Sirály Dóri)

Past + Reality = Present

Múlt + valóság = jelen (Papp Zsolt)

“Ez a könyv nem Magyarország történetét mondja el, hanem Magyarország történeteinek terjedelmes gyűjteményét mutatja be. Bár tervezők és művészek más csoportja más tartalommal állt volna elő, ez az atlasz teljes bizonyossággal rávilágít a mai „magyar lélekre”. Remélem, hogy ezzel hozzájárul egy dinamikus kulturális párbeszédhez, és szelíd, örömteli eszközül szolgál majd azzal a hangos kórussal szemben, amely ragaszkodik a valóság leegyszerűsített, statikus nézetéhez.” Annelys de Vet

Our Innocent Nursery Rhymes

Ártatlan gyerekversek (Kapitány Eszter, Kele Sára)

Süss fel nap, fényes nap, kertek alatt a ludaim megfagynak.

Breaded and Thickened

Kiránt és Beránt (Kele Sára, Novák Péter János, Steiner Balázs Miklós)

Trianon: pruning or mutilation?

Trianon: metszés vagy csonkítás? (Papp Zsolt)

” … annyiféle Magyarország van, ahányan tudomással bírnak róla, kis túlzással, ahány olvasó élt és él itt … Magyarország csak szubjektív van. Sokféle, tarka, mindenféle – sok egybeeső, más, karakteres, metaforikus esetlegesség! Szeretem ezt az atlaszt, mert okosan, ugyanakkor zabolátlanul szubjektív, a hazámról szól és mégsem. És mégis, hisz a kretaivitásról szól, márpedig Magyarország igen kreatív ország, igaz minden ország kreatív úgy értve, hogy a lakói, akik nélkül az ország csak körvonal.” részlet Parti Nagy Lajos bevezetőjéből

Hungarian Mustagraph

Bajuszgráf (Papp Zsolt)

Az atlasz a Kitchen Budapest és a HVG Könyvek közös kiadásában jelenik meg, és 2011 augusztusától megvásárolható a nagyobb hazai könyvesboltokban.

Képek forrása: Kitchen Budapest