Interjú a Unique Model Management alapítójával, Kompa Noémivel

Kis országunk nagy számban bővelkedik szép fiatalokban, akik közül egyre többen nemzetközi sikereket érnek el a divat világában. Azonban a génekben hordozott jó adottság nem elég ahhoz, hogy neves kifutókon és magazinokban jelenjenek meg a modellek. Minden plakátról ismerős arc mögött ott áll egy stabil ügynökség, aki a lányok/fiúk menedzselése mellett a jó közérzetükre és a biztonságukra is figyel.

Kompa Noémit, a Unique Model Management alapítóját a KlassDSign Tote Bags első fotózásának apropóján volt szerencsém megismerni és kifaggatni. Az ügynökség vezetőjeként Noémi képviseli többek között a vászontáskák imidzsfotóiról ismerős fekete modell,  érdekeit is.

Kompa Noémi, az ügynökség alapítója

Interjúalanyunk, Kompa Noémi, a Unique Model Management alapítója
  • Kezdjük a legelején. Mikor, milyen apropóból és milyen körülményekkel indult a Unique Model Management?

Kimondani is sok, több mint 12 éve indult az ügynökség.  Akkor mindössze 20 éves voltam, szerintem semelyikünk nem gondolt arra a kezdetekkor, hogy mi lesz akár 2-3 vagy 5 év múlva, a céget lényegében 1-2 hónap alatt raktuk össze.

  • Mi a Te feladatod pontosan?

Lényegében mondhatjuk , hogy a szakmai része kapcsán szinte minden, de van mellettem csapat , külsős munkatársak, akiknek a munkája nagyban segíti az én munkámat.

  • Dolgoztál korábban a divatszakma bármelyik szegmensén?

A 90-es évek közepétől modellkent dolgoztam egy ma is működő ügynökségnél.

  • Vannak trükkök arra, hogy hogyan és hol találj jó ,,modell alanyokat”?

Egy management esetében a legfontosabb a megfelelő alanyok felkutatása , megtalálása, ezt nem lehet a véletlenre bízni. Természetesen bárki jelentkezhet az ügynökéghez mind a facebook oldalunkon, mind az internetes oldalunkon , valamint szájról-szájra terjed a hírünk, így ismerősök ismerősei kapcsán is jelentkeztek hozzánk már sokan.  De egy remek scouter is segíti a munkámat, aki kimondottan kutat különböző fórumokon vagy akár a hétköznapokban is nyitott szemmel jár hiszen lehet , hogy épp egy plázában vagy az utcán sétál ügynökségünk következő nagy reménysége.  Ezen kívül pont most szervezzük egy több várost felölelő scouting tripünket. Tehát nemsokára vidéki városokban fogunk modell jelölteket válogatni.

  • Itthoni vagy inkább a külföldi piacra dolgozik az ügynökség?

Az utóbbi években egyértelműen külföld felé fordult az ügynökség, a munkáink 95 %-a külföldön van, ,de ahhoz hogy valaki valóban megismerje a szakmát és beletanuljon kezdő modellként, illetve a későbbiekben számot tevő eredményeket érjen el , ahhoz külföldön kell dolgozni, sokat utazni és tapasztalni.

  • Nagy felelősség fiatalokat külföldre közvetíteni, hogyan zajlik ez a Ti esetetekben?

A legfontosabb a bizalom és a korrekt kommunikáció. Leszögezném hogy nem csak a modellekkel dolgozom, hanem a szülőkkel is. Úgy gondolom, hogy ha korrekt kommunikáció minden fél részéről megvan, akkor akár évekig tartó gyümölcsöző kapcsolat is lehet egy modell(család) és az ügynökség között. Ha valaki külföldre utazik szerződéseket kötünk  mindig az aktuális kiutazás kapcsán. Valóban felelősségteljes feladat fiatalokat külföldre közvetíteni, de csak olyan helyekre és olyan ügynökségeknek közvetítünk, akiket már régóta ismerünk, többször dolgoztunk együtt és mondanom sem kell, de elismert top ügynökségek a szakmán belül.

  • Kik az ügynökség legnagyobb büszkeségei és ki az aki esetleg új, de nagy reményeket fűzöl hozzá?

Nehéz kérdés, nem szeretnek kiemelni egy vagy két embert van 10-12 olyan modellem akik folyamatosan külföldön  vannak, mind a legnagyobb profizmussal dolgoznak es van jó par new face modellünk, akikhez nagyon nagy reményeket fűzök. Abban biztos vagyok hogy nemsokára sokat fogunk hallani egyikről-másikról…

  • Van az ügynökségnek modell ideálja?

Az hogy az ügynökség milyen modellt keres nem minden esetben az ügynökség  döntése, sok esetben a piac határozza meg mire van igény. De ha megnézed az ügynökség modelljeit, szembetűnő, hogy nem kimondottan csak  fashion vagy csak  commercial típusú modelleket keressünk. Olyan modelleket keresünk, akikben megvan az a plusz, amitől kiemelkedőek lesznek egy idő után.

  • Mennyire családias nálatok a hangulat? Vannak közös programok, mennyire ismerik egymást a modellek?

Úgy gondolom kellően családias, szerintem ezt a modellek is alá támaszthatják. Mivel nem dolgozom sok modellel meg tudtuk tartani ezt a kis családias hangulatot. Vannak közös programok , és a modellek remek partnerek ebben. Hogy mennyire ismerik egymást? Úgy gondolom sok barátság alakul ki az ügynökség keretein belül, és tudom hogyha külföldön egy városba kerülnek, akkor ha szükséges  segítik egymást és ez nagyon fontos szerintem.

  • Mik a célok az elkövetkezendő néhány évben?

Ez a szakma folyamatosan szezonról-szezonra kihívásokat, célokat állit az ember elé, nem is kell években gondolkodni, ez a szépsége és a nehézsége is ennek a szakmának hogy folyamatosan előre dolgozunk és egy percre sem lehet ’beleülni’ abba, amit addig elértél. Ha mégis meg kellene fogalmaznom: továbbra is  jól szeretném végezni a munkámat azokkal az emberekkel akikkel szívesen dolgozom.

  • Illetve egy bónusz vicces sztori, ami az ügynökséghez kapcsolódik:)

Rengeteg vicces sztorink van, de úgy gondolom ez csak ’ránk’ tartozik es meg is tartjuk magunknak:)

 

Képek az ügynökség portfóliójából

Anita és AndréAnita és Andre, Udvardi Attila South of  the border editoriáljában.
Stylist: Mitók-Szőke Sára

Marion, Almási Csaba új anyagában

Marion, Almási Csaba új anyagában

Anna editorial Shanghai

Anna Shanghai-i editoriálja

Viktoria a Fault címlapján

Vic a Fault címlapján

Viktória egyik anyaga Szöulból

Viktória egyik anyaga Szöulból

Petra Kalman anyaga Milánóból

Petra Kálmán anyaga Milánóban

Anna Lost and find studio anyagában

Anna a Lost and find studio anyagában

Eszter egyik anyaga Madridból

Eszter egyik anyaga Madridból

Tereza, No border editorial

Tereza, No border editorial

László az Elle Magazinban, Shanghai

László az Elle magazinban, Shanghai

Werkfotó- Mitók Szőke Sára stylist

Werk – Mitók Szőke Sára, stylist

Werkfotó- Készül a smink

Werk – Készül a smink

Még több képet a modellekről a Unique Model Management oldalán nézhettek meg, a pedig az ügynökség legfrissebb helyzetjenetéseit olvashajátok:)